Tuesday, December 28, 2010

Kahwin muda-trend atau dah kembali pada zaman dolu

Sorry la lame tak update. Ade emergency, pakcik sedara meninggal. Arwah meninggal sebab sakit tua.
Cakap pasal kahwin muda, aku tengok ramai dah sedare mare aku yang umo 18 dah ade anak. Best ke kawin muda nie ? jangan cakap aku teringin la. Sikit pun tak. Turn aku lame lagi. Banyak yang aku nak capai sebelum kena kawin.  Pada aku la kan, time ngah umo belas belas ni la time nak rase cmne idup. Baru nak rasa dah besar sikit. Nak bebas, tanak terikat dengan tanggungjawab. Tapi mereka, umo 18 dah kena bawak beg besar, isi pampers, botol susu la.bla bla bla. Patutnya, 18 ni pegi hang out ngan kawan kawan, sebab nanti bila dah keje, memang takde mase la nak hang out cmnie. Lagi pun masih remaja kan. Sekarang ni la, masa untuk kenal dunia remaja. Ops! Yang positif saje ye. Yang negative jangan! Baru umo 18, dah rase terbeban. Orang lain sibuk mengulit ngan buku macam nak gila, tapi mereka dah kena jage anak anak. Mane yang nak makan la, mandi la.bla bla bla. Aku cerita sebab aku tengok dengan mata aku sendiri. Rasenye dulu mase kecik kecik ktorang main sama sama. Tup tup, masa aku nak spm taun lepas, dia pun kawin. Ohh tidak! Apalah ertinya hidup jika tak penah rasa pengalaman spm tuu. Dia tak abis sekolah, terus kawin. Aku tanya la mak aku, nape die kawin cepat sangat. Mak aku pun ngan jawapan biasa ‘dah jodoh, nak buat macam mana’. Okay la, aku terima. Tapi betapa ruginya budak tuu, baru 18 tahun dah kena ikut suami naik lori memalam. Sebab suami dia keje bawak lori kan. Kena la teman suami dia.

Lepas tu, situasi lagi sorang nie. Die tak bape nak pandai. Aku pun dah lama tak jumpa die. Baru pagi tadi jumpa. Kawan lame mase kecik kecik dulu. Orangnye pun cantik jugak. Pandai bergaya. Baru 18 tahun jugak. Sekali, dah ada anak sorang. Tapi malang nasib dia sebab suami dia lari. Tak dapat dikesan. Kesian kan ? baru 18 tahun dah kena jaga anak sorang, tanpa suami di sisi plak tuu.

Tapi tapi tapi, yang aku pelik, kalau orang orang kampung, kalau anak dia tak pandai, memang nak kena kawin kan ke ? dah jadi macam zaman dolu dolu la pulak. Kononye, nak belajo pun dah tak pandai, lagi pulak ade orang yang nak tanggung, kawinkan jela. Sempitnya pemikirian kalau macam tu. Budak tu tak pandai belajar, suh la dia keje. Bagi la die peluang kecapi hidup jadi gadis remaja. Ni tak, belum belum dah dibebankan dengan tanggungjawab. Tapi, tak tau la pulak kalau dah memang budak pempuan tu ke yang gatal nak kawin. Pada aku kan, kawin ni tentang soal hidup dimasa akan datang. Sebab tu la kena cari yang betul betul. Yang boleh menjana masa depan. Bukan main tangkap muat saje. Bukan nak memperlekehkan ke ape, tapi dalam dunia serba maju ni, dengan harga minyak naik, harga barang naik, kita kena pandai merancang dan memilih. Bukan mata duitan la. Tapi untuk menjamin masa depan sendiri dan keluarga juga.

Entry aku kali nie da macam karang spm pun ade. Panjang berjela. Kesian korang nak membaca.hehe. tapi aku Cuma memberi pendapat disamping berkongsi pengalaman. Kesimpulannya, kawin muda dah macam trend sekarang nie. Dunia dah macam nak balik kat zaman dolu dolu. Zaman anak anak gadis kena kawin awal sangat.

No comments: