Sunday, October 31, 2010

sabar itu indah.

yes. memang betul tajuk diatas. tp setiap manusia ada tahap kesabaran yg tersendiri. dan aku juga mempunyai tahap kesabaran aku. setiap kali aku marah pada seseorang, aku akan cuba kawal. aku ingat balik, apa perbuatan baik yang dia penah buat kat aku. so, nak marah pun tak jadi. tp, kenapa aku mesti dijadikan hamba kemarahan seseorang yang kurang sabarnya?


sabar itu indah. hanya orang yang kurang beriman yang tak pandai kawal kesabaran dan sewenang-wenangnya marah kat orang lain.


kepada awak, jika suatu hari nanti awak baca entry saya ni, sy harap awak dapat ubah perangai awak. bersabarlah, kerana sabar itu suatu keindahan yang orang lain tak boleh bagi. hanya awak je yang mampu hadiahkan keindahan nie pada diri awak. kawal lah kemarahan tu. sy tau awak marah, awak cepat baran. tp cuba la kawal. sebab kalau awak marah tanpa memikirkan perasaan orang lain, memang die boleh memaafkn, tp kesan tu tak mungkin hilang dari hatinya. macam paku di dinding hati. marah tu ibarat paku. sekali awak marah die, awak dh paku satu kat hati dia. bila dia maafkan, paku tu akan hilang. tp kesannya tetap tinggal disitu kan?




dan bila awak nak marah padanya, ingatlah segala perbuatan baik yang dia pernah lakukan utk awak.

selamat hari ahad.

hari ni mcm ade sedikit improvement sbb aku da mula bgn awal. tu pun sebab terpaksa. cz nak mengadap encik maths. kalu tak, mmg tak kot. hehe. terukkan. alaa, bukan selalu. dulu mase ade class ta boleh pun lambat2 nih. anyway, selamat berhujung minggu guys.

ade sedikit cerita yang nak dikongsikan bersama. setelah lama aku amik masa utk diri aku berfikir, aku dh jumpa jawapannya. ada hikmahnya semua ini terjadi. kalu ta, mungkin sampai sekarang aku belum realise hal yang sebenar. and now, dh tiba masa utk aku mulakan hidup baru dengan lebih baik lagi. aku sedar, sebenarnya aku dah jauh terpesong dari niat sebenar utk aku datang sini. sekarang, matlamat aku hanya satu. belaja betul2, dptkan dekan, buat family aku bangga kat diri aku. dan, nak grad ngan flying colours. tu saje. tentang hal berkasih sayang, rase belum tiba masa lagi. sebab aku ni belum matang. umur je 18thn, tp masih childish lagi. so, mase degree nnty boleh la kot kalu nak fikir psl benda nie. 

rasanya aku tak perlu pun kasih sayang dari boyfie n whatsoever. cz kasih sayang dari Allah, family aku dan kawan-kawan aku lebih berkekalan dan jauh lebih baik dari kasih sayang sang boyfie yag belum halal perhubungannya.

from now onwards, i'm the new syafiqa n new yaya. yahh, it's me, YAYA. ngade kan name nie ? tp nk guna jugak, cz bila aku guna nama ni, rase cm idup dlm diri yang baru. hehehe..


okayy, chow. encik math da panggil2 tuu. nnti die merajuk pulak..daa

Saturday, October 30, 2010

selamat pagi.

eh. betul ke selamat pagi? rasa mcm dh masuk tengahari. tp selagi belum pukul 12, mksdnye masih pagi la kot. ish2 tak elok nya anak dara bangun pkul 11 nie. tp nk buat mcm mana, mlm td stay up kot. tu yang ngantuk semacam ja. tambah2 semalam nangis smpai tersedu sedan. tu yg tambah penat tu. da la mata sembab. buruk noh. hari ni tade ape2 perancangan yg istimewa. cuma kena ngada buku mat 133 jela. senin kn exam. 

td mase tdo smbil mamai, termimpi2 anugerah dekan. waah, seronoknya kalau impian jadi kenyataan. so, kena la stdy, kate nk dekan kn? lupakan masalah yang lalu. buka kan cerita baru. yehh! cayalah yaya! lagi satu mimpi plus angan2 adelah, dpt kurus. wahh, seronoknya. so, kena la berusaha dari sekarang kn? tp agak susah la ye sbb da start mkn mcm biase. tp tak ape, yaya akan try! wish me luck okayy..

yaya: dean's award+ideal weight.

chaiyok2..gambate yaya! u can do it..

Friday, October 29, 2010

setelah sekian lama, tiba-tiba aku rasa nk blogging semula. mybe sbb aku dh lama tak tulis diari, n aku pun dh tak tau mane diari tu pegi. so, ni lah alternatif terbaik utk luahkan perasaan kot.
byk sebenarnya sy nk bgtau awk encik blog. tp sikit2 dulu la ye. skrg, utk pngetahuan awk, sy dh ade blaja kt uitm n9. ape yg menarik? ntah la sy pun tak tau. ade je yg menarik. ade yg tak. tp kite cerita yg penting jela ye.
kesian kat awak, dr zaman sekolah smpai zman u, sy asyik nak cerita psl yg sedih2 je kat awak. sorry tau. sbb sy dh tak tau nak cerita kat sape lagi..