Sunday, October 23, 2011

Pesanan buat wanita yang dah kahwin atau belum kahwin

semua info nie saya dapat dari kawan saya. dia suka bagi msg kat fb. so apa salahnya kita berkongsi ilmu kan. 
credit to : group 'menanti alam barzakh'

25 Perkara yang tidak disukai suami

1. Memperkecil suami dihadapan orang lain antara sedar dan tidak. Walaupun ianya benar ie. "hubby i tu kan kan.. siang ikan pun dia tak tau.. bla bla bla "

2. Menggangu suami dengan menelefon dia terlampau selalu sangat dan selalu dimasa yang salah. ie. "hello abang ada meeting ker tu, sorry la cuma nak cakap.. malam nih kita masak sardine jer .. ok tak "

3. Terlalu suka mengemas rumah / mengalihkan barang sampai suami tak jumpa barang-barang yang disimpan beliau.. ie. "kita dah simpan screw drebar tu kat dalam stor, entah la kat atas shelf mana satu.."

4. Mengambil muka surat atau bahagian tertentu dari surat khabar dan menyusun surat khabar dengan cara yang amat salah.. sampai tidak dijumpa mana-mana seksyen yang hendak dibaca. ie. "bang, sport section tu ayang dah buat bungkus belacan.."

5. Memotong mana-mana bahagian majalah dan juga suratkhabar atau apa-apa bahagian dari mana-mana printed matter sampai berlubang sana sini dan sisuami tak sempat baca/tengok ie. "eh.. kita suka la news pasal new peti ais tu.. kita dah potong simpan ..."

6. Menyuruh suami agar membeli itu dan ini dalam perjalanan balik dari opis, sedangkan nak pergi pasar/supermarket cuma esok sahaja atau baru semalam telah ke pasar. ie. "bang.. semalam kita lupa beli garam, gula beras dan susu budak .... boleh singgah tak mana mana .. pleaze "

7. Tidak memberi arahan/instruction yang jelas kepada suami bila menyuruh dia membeli sesuatu dan kemudian memarahkan/menyalahkan suami. ie. "saya kata beli susu cair dan gula melaka, apsal awak beli susu pekat dan gula pasir ... kan lain tu"

8. Membuat temujanji dan aktiviti sosial tanpa mendapat persetujuan suami terlebih dahulu ie. "i dah confirm malam Jumaat nih nak dinner kat rumah cik minah, you tak ada program tahlil kat mana mana kan ?? "

9. Mengubah barang, tempat buku atau tools atau apa-apa setting di PC tanpa memberitahu suami. ie. "screensaver u tentang gambar 1500cc harley tu i dah tertukar jadi gambar bunga ros..."

10. Bercakap/bersembang di telefon dengan kawan-kawan sewaktu malam selepas
10 pm bilamana nak beristirehat dan ber... ber.... ie. " pot pet pot pet pot pet pot pet pot pet pot .."

11. Menjemput tetamu atau sesiapa sahaja datang kerumah tanpa izin suami. ie. "malam nih i jemput lina dan anum datang dinner rumah sebab hubby dia orang outstation, ok kan kan kan "

12. Berpakaian kusut masai dengan t-shirt terkoyak dan kain batik lusuh dan rambut tak terurus serupa langsuyar dan muka tak bermekap serupa mayat dirumah... tapi cukup segak dan cun bila nak keluar rumah. ie. ".. oh baju-baju cantik tu cuma untuk ke kenduri kawin dan dinner jer, kat rumah pakai jeans koyak pun ok kan bang .."

13. Mengambil masa yang cukup lama bila bersiap macam pengantin bila nak keluar kemana-mana dan membuatkan suami tertunggu dan terus tertidur. ie. " sorry la i tak tau baju kurung mana nak pakai la so kena pilih betul betul .."

14. Dengan sengaja atau tidak sengaja terlupa menyuruh maid atau diri sendiri membasuh atau mensterika baju atau seluar yang telah dipilih untuk dipakai dihari berkenaan. ie. " eh baju tu masih berendam dalam besen lagi.. nak pakai jugak ke baju basah tu.."

15. Dengan sengaja atau tidak sengaja menyebelahi anak anak bila suami sedang hot dengan budak budak tu.. ie. ".. eh biarlah budak budak tu pergi slumber party, bukan nak tinggal rumah kawan dia tu seminggu.."

16. Tidak suka mandi dan bersiap awal pada hari cuti dan hanya bersiap bila nak dekat asar sahaja. ie. ",, nak mandi buat apa awal awal bukan nak pergi jalan jalan mana pun.."

17. Suka melengah lengah kan masa bila nak bersolat berjemaah atau beribadat dengan melencong ke dapur, bilik budak budak atau buat benda benda lain. ie. ".. awak solatlah dulu, saya nak abiskan memasak nih.."

18. Mengganggu suami yang sedang tengah tengok tv. ie. "pasukan manchester tu sampai mati tak akan dapatkan kalahkan liverpool, mari tolong saya potong ayam nih.."

19. Asyik bercerita tentang diri sendiri tanpa memberi peluang pada suami untuk bercerita jugak. ie. " u tau tak kat opis tadi, i rasa nak tembak client tu u tau tak.. then lagi, waktu balik tadi nasib baik tak langgar .. then lagi u tak tak ... then today.. then tadi.. u tau tak... semalam u nak tau.... bla bla bla bla."

20. Membebel dan berleter tak renti-renti tentang hal-hal yang amat kecil dan di ulang tayang semula tiap tiap hari. ie. " i dah kata jangan kasi budak budak tu handphone, kan sekarang dah ... bill bla bla bla bergayut bla bla bla bla... ini semua salah you "

21. Memfitnah dan menuduh suami tanpa usul periksa. ie. " eh cik abang, awak nih ada affair ke apsal sms beep beep beep tak henti henti nih... betina mana pulak awak nak nih..."

22. Menceritakan hal rumah tangga pada orang lain. ie. ".. eee u tau tak hubby i tu..."

23. Dengan sengaja atau tidak, gagal memasak masakan yang suami nak makan. ie. ".. apsal u tak cakap tadi kata u nak makan gulai kari dan rojak pasembor... i dah masak gulai asam pedas dan rojak singapore .."

24. Meminjamkan harta-benda suami pada orang lain tanpa kebenaran. ie. ".. adik u datang tadi nak pinjam mouse, sebab dia punya dah rosak.."

DAN AKHIR SEKALI

25. Sengaja melengahkan untuk masuk tidur tanpa sebab-sebab yang munasabah. ie. ".. you tidurlah dulu, i nak habiskan tengok drama nih dulu then nak kacau tepung siap siap untuk breakfast dan nak masukkan pakain dalam laundry then kemudian nak tanam padi belakang rumah then nak menuai sekali....."

Kepada semua isteri2 dan bakal isteri tu pandai2 la ambik hati suami, jangan bagi chance langsung untuk diorang cari alasan...

lelaki dan blog? so sweet lah

Assalamualaikum.

tengok sekarang pun dah ramai yang berblog. zaman aku start berblog pun dah ramai je yang ada blog. masa start blogging dulu time sekolah lagi. sekali tengok balik entry entry dulu rasa macam nak gelak. yelaaa, entry semua tak matang. cerita pasal budak budak yang aku minat lah. kelakar sungguh. dulu aku tak tahu pun blogwalking tu ape. yang aku tau dulu aku menulis je. untung untung jela kalau ada orang follow. baru sekarang lah pandai nak blogwalking. baca entry orang pulak. cuma semakin malas nak update blog sendiri lah ye kan. idea dah datang, sekali baru satu line tulis terus simpan dalam draf. tak tahu dah nak menulis ape.

btw, aku sangat suka tengok lelaki ada blog. tak tahu kenapa. sebab pada aku, bila dia ada blog, dan rajin update rasa macam dia seorang yang prihatin dan ambil berat kot. sebab ada certain lelaki tak layan benda remeh temah ni kan. act, bukan remeh pun blog ni. sekarang ni blog dah semakin bermakna. tapi, lagi best kalau lelaki tu jenis yang tulis blog pasal life, pasal diri. berbanding dengan tulis pasal isu semasa or iklan je banyak. rasa macam lelaki tu bertanggungjawab lah sebab sanggup luangkan masa untuk blog. nak nak kalau yang jenis memang busy dengan keja, tapi boleh ada masa nak update blog. memang terbaik. sebab lelaki jarang nak cerita dekat orang pasal diri dia. so, dengan adanya blog dia nampak lebih cool sebab boleh berkongsi cerita dengan pembaca yang dia tak kenal. rasanya kalau dapat boipren yang ada blog kan, memang coolio. cool habis. nampak macho gitu.eheeee

Saturday, October 22, 2011

kebosanan

Assalamualaikum semua.

malam ni rasa macam tak tahu nak buat apa. so, dengan itu terlahirlah sebijik dolly akibat daripada kebosanan yang melanda. boleh lah tengok cuci cuci mata. nak amik buat harta tak boleh lah ye.



Running man kegilaan sekarang

Assalamualaikum semua.

maaf semakin lama semakin lama tak update kan? sekarang busy dah start keje. part time je. so, nak update blog tu memang tak sempat.



okay, cakap pasal running man. wahhhhh, seronok gila. boleh jadi gila sebab tengok sorang sorang. running man ni korean variety show. sebenarnya aku bukanlah minat sangat korea ni. layan je movie, tapi takde lah gila sangat. tapi bila dah tengok running man ni aku rasa macam jadi addicted tauu. nak nak artis lelaki korea memang stok stok hot dan hensem kan. so, memang lah cair tengok. sekarang ni dah jadi kegilaan nak tengok running man tu. lagi seronok sebab kan macam macam landmark yang dorang tunjuk kat kita. tapi memang kagum lah dengan dorang ni. dah la landmark tempat dorang kena habiskan mission tu besar. so, dengan berlari nye. memang kuat kan stamina dorang ni. even Jae suk yang dah agak berumur tu pun boleh lari laju dan jauh lagi. baguslah mereka ni.

setiap episod kadang kadang ada artis jemputan nye. dah la hensem kan. baru sekarang  sebenarnya aku kenal si won, yunho, n yang lain lain. barulah datang minat sekarang ni. tapi tengok running man ni seriously boleh buat hilang stress. ketawa memanjang. macam nak pecah perut. sampai ada sekali tu nenek aku tanya, kenapa  ketawa sorang sorang. padahal tengah tengok running man tuu ha.


paling suka dengan haha. sebab dia comel. macam pororo. comel sangat pororo tuuu. yaaaaaa pororo daaaa



yooruce willis dengan sparta kook. yang paling kelakar time keluar je muka jong kook, terus ada bunyi SPARTA!!!



kang gary n ace ji hyo. MONDAY COUPLE



flower boy joong ki. comel sangat. sweet. terlalu comel lah dia ni.



kwang soo ni asyik kena buli je. kesian. asyik buat lawak je dia ni.



big nose suk jin.

kepada korang yang tak tahu nak buat apa, layan la running man ni ye. memang pecah perut. hilang semua stress. memang seronok lah.

okayy cukup lah dulu hari ni. nanti esok esok update lagi ye.

assalamualaikum.

Friday, October 7, 2011

selamat bercuti!

assalamualaikum semua!

yeayy, final exam pun dah habis. so, sekarang waktu untuk berseronok lah kan. oleh kerana cuti dah bermula, bukan bermakna kena duduk bersenang lenang je kan. sekarang ni tengah memantapkan lagi ilmu dan skill untuk mendesign blog. okayy, baru lepas bertungkus lumus siapkan doodle untuk seseorang.hehe. siapa seseorang tu? adelaaa.hihi. nanti dah siap design blog dia, aku bagitau siapa orang tu ye.

okayy, cekidaut ye hasil doodle kali ni. kali ni guna AI, yang sebelum ni punya guna photoshop je. memang lebih mudah guna AI lah kann. macam macam boleh buat.



ni yang guna AI


yang ni guna photoshop saje.

okayy lah ye. ni dulu. lepas ni aku update lagi.

doodle doodle ini bukan untuk di copy ye. 
hanya untuk tatapan sahaja. terima kasih