Tuesday, June 11, 2013

Sembelit? Erkkkkk Usus kotor?

Assalamualaikum.

Have you had your shake today? Alhamdulillah aku dah shake masa sahur tadi. Sahur like a king. why king? Because king or queen eat high quality food full with vitamin and nutrients. So sahur tadi i've take my 55 nutrition food. Just like a king, or queen maybe. hihihi. Tinggal beberapa hari lagi kita dah nak menyambut kedatangan bulan ramadhan kan? anda dah bersedia? Saya dah. Tak sabar rasanya nak berpuasa dengan herbalife. Tahun lepas berpuasa dengan herbalife. Alhamdulillah everyday full with energy. Sahur dengan shake, buka puasa dengan shake. Make me feel energetic all day even terpaksa pergi kelas dalam keadaan cuaca panas. Dannn yang paling gembira sebab raya tu memang nampak la reshape badan walaupun sebenarnya berat aku belum turun banyak sangat. Tapi memang aku sangat sangat sangat susah nak turun kan berat badan. Maybe sebab faktor metabolisma aku yang rendah kot. Tapi memang nampak reshape la. So aku memang sangat excited dan tak sabar nak berpuasa dengan herbalife. Korang bila lagi nak start guna herbalife ni?

Okayy balik pada tajuk. Korang pernah tak kena sembelit? Sembelit terjadi bila susah nak buang air besar kerana sebab najis terlalu keras and jarang buang air. Dulu sebelum herbalife memang aku selalu sembelit. Sebab aku kurang minum air, kurang dan tak suka makan sayur. So thats why aku selalu constipated. Seksa sumpah. Berejam kot dalam toilet. Tapi tu dulu. Sekarang ni memang hari hari aku akan membuang. Minimum sekali sehari. Bila dah rajin membuang ni aku dapat rasa badan aku dah tak lemau macam dulu. Kalau dulu memang lemau je. Yang paling best aku rasa kulit muka aku dah semakin improve. Jerawat aku jarang naik tanpa sebarang sebab. Kalau jerawat naik pun memang sebab PMS dan bila aku tak jaga makan. Cuma kalau tumbuh jerawat tu susah sikit nak hilang parut. Rasa nya sebab aku kurang minum shake. Ni yang kena shake 3-5 kali sehari bagi kulit flawless and glowing. Tapi memang dulu kalau tengok aku ada jerawat kecik kecik naik kat muka. Orang kata jerawat pasir gitu. Selalu nya tumbuh kat area dahi, kening dan dagu. And now, Alhamdulillah kulit aku semakin improve. Jerawat pasir tu memang dah tak da. Kalau ada pun jarang dan tak banyak macam dulu.

Sedar tak kita semua yang sembelit tu sebenarnya bahaya? Dulu memang aku tak sedar. Aku tak kisah pun sembelit ke ape ke. Tahu tak sebenarnya sembelit tu punca penyakit? Kalau biar je boleh membawa kepada masalah buasir dan yang palin teruk boleh jadi kanser kolon atau kanser usus.

Kebanyakan penyakit sebenarnya berpunca dari usus yang bermasalah. Makanan yang kita makan masuk dalam mulut melalui perut then akan dicerna dan diserap oleh usus kecil. Kebanyakan makanan yang belum dicerna akan tertinggal dalam usus besar dan akan diuraikan oleh bakteria seterusnya menjadi toksin. Dalam keadaan normal, toksin keluar dari badan bersama dengan najis. Tapi cuba bayangkan kalau sembelit? Najis tak keluar, sah sah lah toksin tak dapat keluar dari badan. Lepas tu toksin tu diserap balik dalam badan. Bahan toksin yang diserap semula tu masuk pulak dalam darah . Hati kan berpunca menapis toksin kan. So memang menambahkan lagi beban hati. Okay boleh bayangkan tak toksin yang tertinggal kat usus tu untuk jangka masa panjang dan berkali kali diserap balik dalam darah dan dibawa ke hati. Ngeri kan? Agak agak apa lah warna hati kita ni? Nampak tak kesan pada hati kita bila usus bermasalah? Dari situ lah punca badan banyak toksin. Toksin punca masalah jerawat and penyakit lain.

Sebenarnya sembelit tu datang dari usus yang kotor. Bayangkan usus kita yang bertahun lama nya tak cuci, tak bersihkan, penuh dengan kotoran. Bayangkan macam saluran singki rumah tu. Kita tak pernah bersih kan, memang kotor gila kann? Macam tu jugak usus kita.

Tanda-tanda usus atau kolon kita tak bersih:
1. Sembelit
2. Selalu kentut
3. Sering sakit kepala
4. Susah nak hadam makanan
5. Selalu rasa lesu dan tak bertenaga
6. Mood tak menentu, mudah marah
7. Nafas dan najis berbau
8. Perut buncit
9. Selalu lapar
10. Wajah kusam
11. Gastrik
12. Radang hati  

Tahu tak, korang boleh atasi masalah ni dengan aloe vera? Dannn yang paling best Herbalife ada produk yang berasaskan Aloe vera iaitu produk Herbal Aloe Concentrate? Okay nahh sikit sebanyak perihal aloe vera dan Herbal Aloe Concentrate Herbalife.

Apakah kebaikan di sebalik aloe vera atau lidah buaya?

1. Merendahkan kadar kolestrol
2. Membaiki sel darah merah
3. Menambah oksigen dalam darah
4. Menyembuhkan ulser perut dan melegakan penghadaman
5. Pelincir bagi sistem perkumuhan
6. Menghilangkan buasir
7. Menambah dan meningkatkan penyerapan mineral, nutrien, vitamin dan enzim di dalam badan.
8. Bagus untuk kesihatan usus kita.

Memperkenal kannnnnnn

HERBAL ALOE CONCENTRATE menyokong pencernaan sihat dengan Nutrien organik dan enzim daripada tumbuhan lidah buaya di dalam minuman pencernaan yang menyengarkan.

KELEBIHAN UTAMA
-menenangkan perut dan melegakan kesenakan
-meningkatkan penyerapan nutrien
-menyokong imuniti dan memberi perlindungan antioksida
-diperbuat daripada daun lidah buaya yang berkualiti premium dan mengandungi enzim,asid amino dan vitamin.
-mengandungi manfaat menenangkan tumbuhan kamomil. 
-didapati dalam minuman pati yang mudah disediakn.

KENAPA ANDA MERMERLUKANNYA

Herbal Aloe Concentrate digunakan untuk mengimbangi kesan-kesan pencernaan. Sifat menenangkannya boleh membantu menangani masalah disfungsi percernaan yang boleh menyebabkan masalah berat badan,tenaga,imuniti dan kulit.

KELEBIHAN HERBALIFE HERBAL ALOE CONCENTRATE




Herbal Aloe concentrate ialah minuman yang dirumuskan khas secara saintifik untuk menenangkan sistem pencernaan anda.

Okayyy so rasa nya jelas dah kan pasal sembelit dan usus kotor ni semua? Please jom lah jaga usus kita. Usus kotor mengundang macam macam penyakit ye. Jangan pandang remeh je benda ni semua. Effect nya dekat kita tak tau. Better kita mencegah dari mengubati okay? Please give me a chance to help you.  So kalau ada apa apa inquiries, boleh la contact aku ye. In Shaa Allah mana yang boleh aku bantu, aku bantu ye. Atau nak order produk, boleh la whatsapp atau sms 012-7329260. 

Till then. Thank you for reading! Jaga usus tauuuu. 


Monday, June 10, 2013

Tentang impian dan cita cita

Assalamualaikum

Sihat ke semua? Have you had your shake today? hihik. kita dah. kenyang. burpppppp. Alhamdulillah. Tak payah cakap lah pasal lama tak update blog kan? Bukan busy sebenarnya tapi malas.hahaha okayy sekarang ni rasa macam nak start blogging secara serius. In Shaa Allah. tapi rasanya dah banyak kali jugak cakap nak serius blogging. Last2 dua tiga bulan baru update.hihik. Ni pun baru lepas tukar template sikit, tukar gambar sikit, update profile sekali. mana taknya, last update profile masa aku umur 18. sekarang dah 21. heyyyy 3 tahun kot tak update. hampeh betui. gambar pun dah entah zaman bila punya tak tukar. okayy sekarang sudah tukar. template pun dah simple je sebab sekarang dah besar, dah matang. tak boleh pilih template kanak kanak lagi.

By the way, aku sudah tamat diploma. yeayyyy. Alhamdulillah. tapi belum grad lagi. rasanya dalam bulan 9 kot. Alhamdulillah syukur sangat sangat sebab aku takde repeat, takde kena extend semester. sebab sem last aku rasa yang paling teruk. malas nak belajar, banyak sangat cuti, tambah dugaan dengan pemergian arwah ayah kann. jadinya mood belajar tu memang ke laut. seriously aku study pun last minute sangat. time nak quiz dan test baru aku study gila gila. plus sem last aku upgrade sikit beli tab. perghhh memang lalai, lagho je duk mengadap tab tu. tapi syukur sangat. aku CGPA aku masih 3 pointer. masa nak dapat result hari tu aku dah fikir kira lulus je tak 3 pointer pun takpe. tapi Alhamdulillah masih ada rezeki aku untuk dapat 3 pointer. sekarang ni masih lagi terumbang ambing tak cari keje lagi. cuma ade la buat bisnes sikit sikit. bisnes tudung sikit, bisnes produk kecantikan sikit, bisnes herbalife sikit.

hokayyyy korang mesti ada cita cita kan masa kecik? dan mungkin sekarang masih bercita cita ye dokkk. kalau fikir balik kann kelako je dulu cita cita kemain macam macam aku nak jadi. angkasawan la, doktor, cikgu, macam macam la. sekali masuk alam persekolahan dan seterusnya universiti makin lama aku rasa makin jauh dengan cita cita aku tu. yelaaa budak malas belajar memang macam tu. cita cita je lebih tapi tak nak take action. heyyo ingat senang ke nak capai cita cita tu haaaa. kena belajar siang malam tahuuu. aku dah la malas belajo.hihik. oleh kerana itu aku telah biarkan cita cita aku dulu terkubur dan terbiar sepi. sekarang ni aku dah tak kisah pasal cita cita aku. sebab sekarang aku ada impian. hihi.

banyak sebenarnya impian aku. tapi aku bagitau sikit sikit jela hekkkk. firstly mestilah aku berimpian suatu hari nanti aku nak bagi mak dan nenek aku sejumlah wang hasil gaji aku. aku harap impian ni dapat tercapai sebelum hujung tahun ni jugak. banyak jugak sebenarnya impian yang aku harap dapat capai sebelum hujung tahun ni. antaranya aku nak dapat income dari herbalife sebelum hujung tahun. nak dapat income bukan boleh duduk senang lenang je. tapi aku harus bekerja. ya sekarang aku tengah bekerja dan berusaha untuk itu. then aku harap dapat beli iphone 5, eh mungkin iphone 6 ke. lepas tu aku harap dapat melancong pegi mana mana lah. tak kisah dalam negara pun. sabah ke, sarawak ke. impian yang paling setiap tahun aku impikan dari dulu adalah nak kurus. hahahaha tak sudah2 kan. asyik cakap je nak kurus. tapi bila entah nak tercapai. haaa lagi satu impian yang aku kira agak penting jugak. aku nak kawin pada usia muda. mungkin umur 22 atau 23. hihikkkk macam gatai nak menikah kann? idok lerrrr. aku rasa lebih baik kawin cepat cepat dari sakan bercinta kannn. lagipun banyak jugak faktor yang aku fikirkan sangat menyumbang kepada idea aku nak kawin muda ni. takpelah faktor tersebut kita cerita di entri lain okayyy.

okay ni jelah beberapa impian yang aku dapat share. yang lain kalau rajin nanti aku bagi tau. memandangkan waktu sekarang pun dah malam, aku pun terpaksa tidur sebab esok nak kerja. aku kerja setiap selasa dan ahad je. ganti kalau ada orang cuti.

pesanan ikhlas dari aku, sebelum tidur jangan lupa telan omega 3 fish oil okayyy. memang semua orang pun dah tahu omega 3 fish oil lemak baik yang bagus untuk kesihatan jantung dan otak. ehhhh untuk kulit jugakkk  bagus tauu. kalau tak bagus, takde nye orang pung pang pung pang suh telan yeeee. SAYA SUDAH. ANDA BILA LAGI?