Saturday, August 13, 2011

terima pasangan seadanya.

assalamualaikum.
selamat berpuasa semua.
lama sudah tak jenguk blog. al maklumlah, student adalah manusia paling sibuk kat dunia..hehehe.

terimalah pasangan anda seadanya. tak kisahlah kalau pasangan tu dulu perangai buruk. sebab, mana ada manusia yang sempurna. bagi dia peluang lagi untuk perbaiki dia. jangan hentam sesuka hati je. bantu lah dia untuk berubah. sebab kadang kadang, pasangan adalah cermin terbaik pada diri seseorang tu. kita dah pilih dia, so kena lah terima baik buruk dia. once kita dah pilih seseorang tu, kita bertanggungjawab untuk menerima dia seadanya. kalau tak nak terima, kenapa dulu gatal pi pilih dia. len kali selidik la latar belakang dia, kenal dia dulu baru boleh serius. bila dah pilih orang tu, maksudnya kita dah start bagi harapan pada dia. jangan bagi harapan palsu kalau belum bersedia. terima lah dia. sebab kita yang pilih dia. bukan orang lain. even dia gemuk ke, muka banyak jerawat ke, kurus keding ke. terimalah dia seadanya. apa yang kita boleh buat, bantu dia untuk menutupi kelemahan tu. kalau gemuk, bagilah semangat kat dia untuk kurus. kalau banyak jerawat, kita bantulah dia cari jalan penyelesaian. setiap masalah ada penyelesaiannya.

once bila kita jumpa orang yang kita sayang, jangan cari yang lebih baik dari itu. hargailah dia yang ada depan mata. jangan toleh belakang lagi, sebab yang berlaku tetap berlaku. then, orang yang paling kita sayang tu la orang yang paling cantik, paling hensem dan paling baik. even ada lagi yang lebih baik dan kacak dan cantik dari dia.


No comments: