Wednesday, February 15, 2012

semangat datang kembali.

assalamualaikum.

okayy, sekarang semakin ramai kawan kawan dah kurus. so, semangat nak kurus tu kembali membara. macam api yang marak menyala.hahaha. over. jeles nyaa tengok mereka dah ramai makin kurus. makin cantik. so, sekarang semangat membara nak kurus. tak kira. target dalam bulan 5 ni mesti dah kurus. semoga impian tercapai. bukan la nak kurus sampai nampak tulang macam mayat hidup tu. cuma nak lebih fit lagi. nak cari baju kawin senang. opsss!



nak kurus macam ni.



baju kahwin warna macam ni,,



tapi design lebih kurang macam ni. tapi more to muslimah laaa. wahhhh, berangan banyak sangat ni.

sejak akhir akhir ni tengok orang kawin rasa macam membara sangat nak kurus. rasa teringin nak kawin muda. tapi macam belum layak lagi kot. even anak bongsu pun, tapi rasa macam tanggungjawab tu tetap masih ada. padahal kalau nak kawin boleh jela kann, sebab akak akak semua dah keja, so tanggungjawab tak besar mana. tapi tetap tak boleh. tanggungjawab sebagai anak belum terlaksana lah. macam mana nak pikul tanggungjawab sebagai isteri pulak kann. kalau mintak kawin dekat mak ayah ni, sure lah tak dapat. akak akak semua mesti tak bagi punya lah. so, simpan jelaa impian dan angan angan tu bawah bantal. nanti kalau dah habis belajar, habis degree, dah kerja 2 3 tahun boleh la kot nak fikir pun.

target nak kawin lagi 5 tahun. dalam umo 25 tahun macam tu. takde la tua sangat, takde la muda sangat kan. sedang okayy je. mase tu dah keje kot. tapi plan tetap dari sekarang la. sekarang plan kurus kan badan. dlam masa 5 tahun mustahil la tak dapat turun kan 20 kg kan? insyAllah boleh. sempat je. sambil sambil tu boleh la nak cari calon pun. hihi. nak cari calon bukan senang ni. then, dah boleh la start menabung untuk tabung kawin ni. umo pun lagi berapa hari nak masuk 20 kan. so, memang boleh sangat dah nak rancang pasal kawin. so, rasanya sehari rm5, cukup 5 tahun adelah dalam rm9000. cukup la nak buat tambah tambah untuk kenduri nanti. nak jamu oraang kena bagi betul betul. kalau nak harap duit bakal suami sahaja nanti tak boleh jugak. sebab nanti suami nak buat persediaan untuk anak anak pulak nanti. so, mane yang boleh ringankan dan kerjasama tu, boleh la buat. kahwin kan untuk saling melengkapi kan.

kenapa penting sangat perancangan nak kahwin?
penting sebab kita bukan nak kahwin bina ikatan sehari je. tapi kita nak bina ikatan seumur hidup. so, dari sekarang kena start merancang. supaya bila tiba masanya nanti kita tak la kelam kabut sangat kan. tapi seutuh mana kita merancang pun, Allah tetap menentukan yang mana baik untuk kita kan.








okayy, kat atas ni boleh la jadi petunjuk sikit sebanyak kan. pilihan di tangan kita. nak buat kawin besar besar  plus membazir atau nak buat majlis sederhana, penuh keberkatan dan penuh perancangan. semua di tangan kita kannn. hehehe.

okayy lah bye.

p/s: doakan saya kurus cepat. nak kahwin!hehehe

pic: all credit to google.

No comments: